Naravna svetloba izboljša počutje

Vse raziskave namreč kažejo, da je kakovost življenja in bivanja veliko boljša v prostorih z dovolj naravne svetlobe in dobrim razgledom, preživljanje veliko časa v temačnih in nezadostno osvetljenih prostorih pa vodi v melanholijo, razdražljivost in stres. Ko boste delali načrte za novogradnjo ali prenovo svoje nepremičnine, zlasti mansarde, ki je zaradi svoje najvišje lege v stavbi specifična, torej ne pozabite na normative glede dnevne svetlobe v prostorih.

Do sedaj je Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za stanovanja denimo določal, da mora biti za neposredno naravno osvetlitev zagotovljena steklena površina v velikosti vsaj 20 odstotkov (torej 1/5) tlorisne površine, pri čemer se v ta delež štejejo površine od višine 50 centimetrov nad tlemi. Ne predvideva pa, da se kljub izpolnjevanju te zahteve osvetljenost lahko zmanjša zaradi različnih zunanjih ovir, oblike in položaja okenskih odprtin, orientiranosti glede na smer neba, optičnih lastnosti zasteklitev, notranjih površin in tudi same oblike prostora.

Ko načrtujemo velikost oken, moramo misliti na več aspektov, razmisliti moramo, kakšni so pogledi iz objekta. Če je okolica hiše slabša, je bolje, da pogled zamejimo z manjšimi okni. Velikost oken je odvisna tudi od privatnosti, ki jo želimo doseči v objektu, če smo ob glavni prometnici, se moramo zaščititi pred pogledi z manjšimi okni. Kako velika okna bomo načrtovali pri določenem prostoru je odvisno tudi od tega, za kateri prostor gre, kopalnica ali kabinet potrebujeta manj oken, kot bivalni prostor. Kadar je naš objekt orientiran na lepo okolico in smo varni pred pogledi, je smiselno, da načrtujemo večja okna od stropa do tal, da pridobimo čim več svetlobe.
 

Še več podrobnejših informacij najdete tukaj:
https://deloindom.delo.si/zidane/pomembna-je-pravilna-zasnova-oken
 

Vira:
https://www.tvambienti.si/17/01/2019/novi-normativi-glede-dnevne-svetlobe-v-stavbah-dobra-osvetljenost-z-naravno-svetlobo-izboljsa-pocutje/
https://www.coinhabarhitekti.si/nasveti/Velikost_okna_na_hisi