Dolga življenjska doba

Dolga življenjska doba lesenih oken in vrat


Ali ste vedeli, da ob pravilni vgradnji in s pravilnimi premazi lesena okna in vrata zdržijo 50, 60, tudi do 100 let?

"Kakovostna vgradnja in nenazadnje tudi pravilno vzdrževanje lesenih oken in vrat bo njihovo življenjsko dobo zanesljivo podaljšalo, tako da vam bo takšno stavbo pohištvo zlahka služilo desetletja".

Sodobna konstrukcija, kot jo poznamo danes, bi morala ob primernem vzdrževanju zdržati eno generacijo. Krajšo življenjsko dobo od lesenih okvirjev imajo vgrajena EPDM tesnila. Potrebno je redno vzdrževanje z negovalnimi sredstvi, ki podaljšajo obstojnost premaza okenskega okvirja in eventualno tudi premaz sam. Ne smemo pa pozabiti tudi na tesnila in okovje. Neustrezno vzdrževanje krajša življenjsko dobo. In to ne velja samo za lesena okna," opozarja Eržen - energetski svetovalec mreže Ensvet, ki vas v primeru, da imate doma vgrajena starejša lesena okna, ki ne zadoščajo več današnjim kriterijem, vabi k menjavi.

Pri Eko skladu z javnim pozivom 74SUB-OB19 spodbujajo zamenjavo starih oken in balkonskih vrat z novimi iz lesa s trojno zasteklitvijo, in sicer v stavbah zgrajenih pred letom 2010. Toplotna prehodnost takih oken je lahko največ 1,1 W/m2K, toplotni most medstekelnega distančnika je omejen na y≤ 0,06 W/mK. Na tem javnem pozivu vhodna vrata niso neposredno subvencionirana, so pa priznani strošek naložbe. To pomeni, da neposredno zanje ne morete dobiti nepovratnih sredstev, se pa strošek zanje šteje, ko ‘nabirate’ višino celotne naložbe, od katere potem lahko pridobite 20 ali 30 odstotkov nepovratnih sredstev.

Spodbudo za lesena okna in vrata lahko prejmete tudi v primeru novogradnje, in sicer po javnem pozivu 73SUB-sNESOB19 za skoraj nič energijske hiše, zgrajene v tako imenovanem pasivnem standardu. Pri tem je izbira vsaj 70 % deleža lesenih oken pogoj, če želite prejeti najvišjo spodbudo (do največ 135 €/m2 neto ogrevane površine hiše). Toplotna prehodnost okna Uw je v tem primeru lahko največ 0,9 W/m2K."

Več o ponudbi lesenih oken Šemrl pa najdete tukaj.

Povzeto po: https://www.tvambienti.si/15/12/2020/trajnostno-stavbno-pohistvo-lesena-okna-in-vrata-za-zdravo-bivanje/