Prednosti lesa za človeka in okolje

 »Uporabimo les, izberimo slovenski les« za promocijo uporabe lesa in ozaveščanje o njegovih prednostih agencije Spirit Slovenija.

Ko vstopimo v prostor, nas o prednostih lesa najprej prepričajo čutila. Vonj lesa, mehak dotik, pridušen zvok korakov, topla barva, dekorativne grče, unikaten videz lesa. Če les uporabimo v konstrukciji, fasadnem ovoju in v notranji opremi bivalnega prostora, les deluje antistresno in antialergijsko. Les namreč deluje kot biološki filter, ki zrak očisti in osveži, odlično uravnava vlago v prostoru in preprečuje nastanek plesni ter prašenje.


Hkrati pozitivno vpliva tudi na zdravje in počutje – niža srčni utrip, izboljša koncentracijo in omogoča boljši spanec.V leseni zgradbi se prebivalci počutijo prijetno že pri 18–20 °C. Les kot material lahko uporabimo tudi tam, kjer doslej še ni prišel do veljave. Iz lesa izdelamo kopalniške umivalnike, oblačila, torbice, okvirje za kolesa ali očala, kravate…
 

Zanimivih je nekaj dejstev o prednostih lesa: 

  • Les bistveno prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov (absorbira CO2 iz zraka in ga hrani skozi svojo celotno življenjsko dobo).
  • Les je kar 400-krat boljši izolator od jekla in 15-krat boljši od betona.
  • Obdelava lesa potroši veliko manj energije kot obdelava drugih materialov. Na primer za izdelavo lesenega okna jo v primerjavi s PVC oknom potrebujemo kar 7-krat manj.
  • Masivna lesena hiša povprečne velikosti v življenjski dobi skladišči od 25 do 60 ton CO2, če je dodana še lesena notranja oprema pa od 30 do 70 ton CO2.
  • Gradnja z lesom poteka izjemno hitro; stavba s površino 1.000 m2 je lahko postavljena v samo treh tednih.
  • Uporabo lesa bi morali v luči boja proti podnebnim spremembam nujno povečati. Če bi z lesom nadomestili samo 1 m3 drugih materialov, bi zmanjšali CO2 v ozračju kar za 2 toni oziroma če bi v Evropi samo za 10 odstotkov povečali delež novozgrajenih hiš iz lesa, bi letno za 25 odstotkov znižali količino CO2 v ozračju.


Les – material prihodnosti
Glede na dejstvo, da v Sloveniji na leto priraste 4 m3 lesa na prebivalca, za izdelke pa ga porabimo le okoli 0,5 m3 prebivalca, je nujno ozaveščanje slovenske javnosti o prednostih lesa kot materiala prihodnosti, saj bomo le z njim omogočili kvalitetno in zdravo bivanje ter ohranitev našega planeta.

Vir: Spirit Slovenija